Кои земји бараат вињета? Целосен водич за патарини во Европа

Кои земји бараат вињета? Целосен водич за патарини во Европа

Ако планирате да ја истражувате Европа со автомобил, важно е да бидете добро подготвени. Една од работите што треба да ги земете во предвид е барањето да имате вињета во одредени земји. Вињета е доказ за платени патарини, што ви дава право да користите автопати и одредени патишта. Во овој водич, ве водиме низ земјите во Европа каде што е потребна вињета и споделуваме основни совети за да се осигураме дека вашето патување тече непречено. Да почнеме со преглед на земјите каде што ви треба дигитална вињета. Затоа што веројатно сакате одговор на прашањето „Во кои земји ви треба вињета?“, нели?

Во кои земји ви треба вињета?

Австрија

Во Австрија, вињета е задолжителна за користење на сите автопати и експресни патишта. Земјата нуди дигитални вињети поврзани со регистарската табличка на вашиот автомобил, што значи дека повеќе не мора да ставате налепница на шофершајбната. Можете да изберете од различни периоди на важност, вклучувајќи 10 дена, 2 месеци или една година.

Словенија

Словенија бара и вињета за користење на автопати и експресни патишта. Вињетата мора да биде видливо залепена на возилото, но и Словенија работи на имплементација на дигитални вињети. Погрижете се однапред да проверите дали дигиталната опција е достапна за датумите на вашето патување.

Швајцарија

Швајцарија е позната по своите пејзажи кои го одземаат здивот и бара вињета за сите автопати. Швајцарската вињета е достапна како налепница која важи една календарска година. Неодамна стана достапна дигитална вињета, која може да се купи на Tollvignettes.com.

Словачка

Потребна ви е вињета за да користите автопати и одредени автопатишта во Словачка. Словачка нуди и физички и дигитални вињети, а дигиталната верзија може лесно да се купи онлајн. Дигиталната вињета е лесен и брз начин да се осигурате дека можете да возите легално.

Чешка република

Вињета е потребна и за користење на автопатиштата во Чешка. Чешката Република неодамна се префрли на дигитална вињета, што го прави купувањето вињета полесно од кога било. Дигиталната вињета можете да ја купите онлајн и таа е директно поврзана со вашата регистарска табличка.

Хрватска

Во Хрватска плаќате патарини за користење на автопатиштата, но системот овде функционира малку поинаку. Наместо вињета, плаќате патарина на патарините. Важно е да се знае дека некои мостови и тунели имаат и патарини.

Унгарија

Унгарија бара дигитална вињета за користење на автопати и експресни патишта. Дигиталната вињета, позната и како „e-matrica“, е достапна на интернет и е поврзана со регистарската табличка на вашето возило. Погрижете се да ја купите вашата вињета пред да излезете на автопат.

Романија

Во Романија ви треба вињета за да користите национални патишта и автопати. Позната како „Ровиниета“, оваа вињета е достапна и во физичка и во дигитална форма. Дигиталната верзија може да се купи онлајн, што во голема мера го поедноставува процесот.

Бугарија

Бугарија бара вињета за користење на автопати и некои главни патишта. Како и во Романија, вињетата е достапна и во физичка и во дигитална форма. Дигиталната вињета лесно може да се купи онлајн и е поврзана со регистарската табличка на вашиот автомобил.

Совети за купување дигитални вињети

Овие земји јасно ставаат до знаење дека е од суштинско значење да се планира однапред и да се осигура дека ја имате точната документација пред да патувате. Во следниот дел од овој блог ќе навлеземе подлабоко во советите за купување дигитални вињети и како најдобро да се подготвите за вашето патување низ Европа.

Дигиталните вињети нудат лесен и брз начин за плаќање на патарините за автопати и одредени автопатишта во неколку европски земји. Еве неколку совети како да го направите процесот на купување дигитални вињети непречен:

1. Планирајте однапред

Купете ја вашата дигитална вињета добро пред да патувате. Додека некои дигитални вињети важат веднаш по купувањето, други имаат период на обработка. Проверете ги специфичните услови по земја.

2. Проверете ја валидноста

Дигиталните вињети се достапни за различни периоди. Погрижете се да изберете вињета што го покрива целото времетраење на вашиот престој во предметната земја.

3. Имајте го бројот на вашата регистарска табличка при рака

За да купите дигитална вињета потребна ви е регистарската табличка на вашето возило. Погрижете се правилно да ги внесете овие информации за да избегнете проблеми.

4. Зачувајте потврди

Откако ќе ја купите вашата дигитална вињета, ќе добиете потврда, често преку е-пошта. Чувајте ја оваа потврда внимателно; може да послужи како доказ доколку се изврши неочекуван увид.

5. Проверете дупликат регистрација

Ако користите автомобил за изнајмување, проверете дали вињетата е веќе купена од компанијата за изнајмување. Ова спречува двојни плаќања.

Подготовка за вашето европско патување

Покрај тоа што ќе се осигурате дека ја имате точната вињета, има и други важни точки што треба да ги земете предвид пред да ја истражувате Европа со автомобил:

1. Сообраќајни правила и прописи

Секоја земја има свои сообраќајни правила. Информирајте се за специфичните прописи во земјите што планирате да ги посетите.

2. Еколошки зони

Некои европски градови имаат еколошки зони за кои ви треба посебна налепница или регистрација. Проверете го ова пред да патувате во големите градови.

3. Опрема за итни случаи

Во многу европски земји задолжително е да имате одредени предмети во вашиот автомобил, како што се заштитно елек, предупредувачки триаголник и комплет за прва помош. Проверете ги барањата и проверете дали вашиот автомобил е опремен со нив.

4. Порти за патарина

Во земјите без вињета, како што се Франција и Шпанија, плаќате патарина на патарините. Погрижете се да имате готовина или кредитна картичка при рака за овие плаќања.

5. Одмор и рутина

Возењето на долги растојанија може да биде заморно. Планирајте доволно периоди за одмор и размислете за споделување на времето за возење ако патувате со неколку соодветни возачи.

Купете ја вашата дигитална вињета

Ве очекува вашата авантура низ Европа, а со правилна подготовка тоа ќе биде патување кое никогаш нема да го заборавите. За лесно да ги купите вашите дигитални вињети, посетете го Tollvignettes.com. Нудиме широк спектар на дигитални вињети за различни европски земји, што ја олеснува вашата подготовка за патување. Купете ја вашата дигитална вињета денес и направете го првиот чекор кон незаборавно европско патување!