Патување низ Европа со автомобил: Сè што треба да знаете за патарините и вињетите

Патување низ Европа со автомобил: Сè што треба да знаете за патарините и вињетите

Истражувањето на Европа со автомобил ви нуди слобода и флексибилност да ја откриете различноста и убавината на континентот со свое темпо. Од величествените швајцарски Алпи до бреговите на Хрватска обземени од сонцето, секоја дестинација има нешто уникатно да понуди. Меѓутоа, ако планирате да возите низ неколку европски земји, неопходно е да бидете свесни за барањата за патарина и вињети. Во овој блог објаснуваме што треба да знаете за патарините и вињетите во земји како Австрија, Словенија, Швајцарија, Словачка, Чешка, Хрватска, Унгарија, Романија и Бугарија.

Низ Европа со автомобил: патарини и вињети

Австрија

Потребна ви е дигитална вињета за возење по автопатиштата во Австрија. Дигиталната вињета е поврзана со вашата регистарска табличка, така што не мора да лепите налепница на шофершајбната. Можете да изберете од вињети кои важат 10 дена, 2 месеци или цела година.

Словенија

Како и во Австрија, Словенија бара вињета за користење на автопатиштата и некои експресни патишта. Можете да купите дигитална вињета за различни периоди, во зависност од тоа колку долго престојувате во Словенија.

Швајцарија

Швајцарија бара годишна вињета за возење по автопати. Нема опција за пократки периоди, па дури и за краток транзит мора да ја купите годишната вињета. Оваа вињета мора да биде физичка и видно залепена на шофершајбната, но неодамна стана достапна и дигитална вињета. Ова секако може да се купи преку Tollvignettes.com.

Словачка и Чешка

И во Словачка и во Чешка, потребна е дигитална вињета за користење на автопатите. Овие вињети се достапни за различни периоди, од неколку дена до една година. Проверката се врши електронски преку вашата регистарска табличка.

Хрватска

Хрватска користи систем за патарина заснован на растојанието поминато на автопатите. Не е потребна вињета, но можете да плаќате патарини на патарините или да користите електронска значка за патарина за погодност.

Унгарија

За Унгарија ви треба дигитална вињета, која се нарекува е-вињета. Оваа вињета е потребна за автопатишта и е достапна во различни периоди на важност. Проверката се одвива преку регистрација на вашата регистарска табличка.

Романија и Бугарија

И во Романија и во Бугарија, потребна е дигитална вињета за користење на автопатиштата и одредени национални патишта. Овие вињети може да се купат онлајн и да се поврзат со вашата регистарска табличка.

Што треба да знаете

  • Купување: Дигиталните вињети лесно може да се купат онлајн пред да започнете со патувањето. Ова ви заштедува време и гарантира дека можете веднаш да тргнете на пат легално.
  • Проверки: Дигиталните вињети обично се проверуваат преку регистрација на возилото, затоа проверете дали вашите податоци се правилно внесени при купувањето.
  • Казни: без валидна вињета или кога избегнувате патарини, ризикувате високи казни. Затоа погрижете се секогаш да имате валидна вињета за земјите што ги посетувате.

Купете ја вашата дигитална вињета

Дали ќе патувате низ Европа со автомобил? Потоа погрижете се да отидете подготвени и да избегнете непријатни изненадувања поради казни. На Tollvignettes.com можете лесно и брзо да ги купите вашите дигитални вињети за земји како Австрија, Словенија, Словачка, Чешка, Унгарија, Романија и Бугарија.