Чекор 1

Вињета Австрија

Брзо откријте како австриската вињета ви овозможува беспрекорно да се движите низ волшебните пејзажи, културни богатства и историски градови. Идеален за љубителите на алпски авантури, релаксација на езерото или културно истражување на места како Виена и Салцбург. Започнете го вашето безгрижно патување низ австриските патарини овде.

Разбирање на патарините во Австрија

Австрија има услов за вињети за користење на повеќето автопати и експресни патишта. Овој систем се состои од дигитални вињети кои се поврзани со регистарската табличка на возилото и традиционалните вињети со налепници. Дополнителна такса за делници се применува за некои специфични патни делници.

Патишта со патарина

Вињетите се задолжителни на речиси сите автопати во Австрија. Сепак, на некои патишта во Австрија е потребна мала дополнителна патарина. Ова се однесува на следните патишта:

 • 9 Pyhrn автопат Глеиналм и тунел Босрук
 • 10 Tauernautobahn и Klatschbergtunnel
 • Автопат Караванкен 11
 • Автопат 13 Бренер
 • автопат S 16 Арлберг.

Исклучоци

Не сите патишта во Австрија бараат вињета. Постојат некои исклучоци:

 • Автопат А1 Запад (граничен премин Валсерберг до Салцбург-Норд), провинција Салцбург
 • Интал автопат А12 (граничен премин Киферсфелден до Куфштајн-Суд), Тирол
 • Автопат А14 (граничен премин Хербранц до Хоенемс), Форарлберг. Исклучок од вињета се применува од (доаѓа од југ) или крстосница 23 Hohenems Diepoldsau
 • А26 (автопат Линц - моментално сè уште во изградба, вклучувајќи го и новиот висечки мост на Дунав), Горна Австрија. Потребна ви е само дигитална вињета откако ќе заврши целиот A26 и ќе заврши поврзувањето со A7.

Обврски и категории на вињети

Секое возило помало од 3,5 тони бруто тежина, вклучувајќи патнички автомобили, кампери и лесни комерцијални возила, треба да има вињета. Приколките се исклучок од ова; само влечното возило е потребно да носи вињета.

GO-Box: За потешки возила

За возила над 3,5 тони, Австрија го воведува GO-Box, електронски систем за патарина кој користи GPS следење за да го пресмета поминатото растојание, а со тоа и патарината. Овој систем е специјално дизајниран за потешки возила, вклучувајќи поголеми RV, камиони и автобуси.

Избор на вистинска вињета: Цени и период на важност

Во зависност од должината и целта на вашиот престој во Австрија, можете да изберете од различни периоди на важност за вашата вињета. Можете да изберете од вињета за 1 ден, 10 дена, 2 месеци и една година. Ова нуди флексибилност и гарантира дека плаќате само за она што ви треба.

Купување и достапност

Иако не можете да ја купите вињетата директно преку нашата страница, АСФИНАГ нуди едноставен и пристапен начин за купување и дигитални и лепливи вињети преку Интернет или на гранични премини и одредени продажни места.

Важноста на вињета

Игнорирањето на обврската за вињета може да доведе до значителни парични казни. За да избегнете казни и непријатности за време на вашето патување, од клучно значење е да добиете валидна вињета однапред и да ја проверите нејзината валидност.

Казни и извршување

Австриските власти користат напредни системи за камера за да ја проверат усогласеноста со обврската за вињети. Проверете дали вашата вињета е правилно применета за да избегнете какви било казни. Казната за возење без вињета е 120 евра, затоа погрижете се да имате вињета.

Подготвени за патот: Совети и совети

За да го направите вашето патување низ Австрија што е можно попријатно, составивме неколку совети и совети кои ќе ви помогнат:

 • Планирајте ја вашата маршрута однапред: ова не само што ќе ви помогне да ги пресметате трошоците за патарините за делници, туку исто така ќе ви помогне да ги изберете најефикасните и најживописните рути низ земјата.
 • Купете ја вашата вињета навреме: проверете дали винетата е валидна од моментот кога ќе влезете на австриските патарини. Ве молиме имајте предвид: Ве молиме имајте предвид дека онлајн вињетите за една година или два месеци важат само за приватни клиенти од 18-тиот ден по купувањето.
 • Проверете ги условите: во зависност од типот и тежината на вашето возило, може да се соочите со различни барања за вињети и патарини. Погрижете се да сте добро информирани за специфичните барања што се однесуваат на вашата ситуација.
 • Останете информирани: регулативите може да се променат, затоа е важно да ги проверите најсовремените информации пред да патувате.

Заклучок

Со добра подготовка и познавање на системот за вињети и патарини, ништо не стои на патот за незаборавно патување низ Австрија. Воодушевувачките пејзажи на оваа земја, богатата култура и историските богатства го чекаат вашето откритие. За најсовремени информации за вињети, цени и опции за купување, посетете ја официјалната веб-страница на ASFINAG. Ви посакуваме безбедно патување и незаборавни искуства во срцето на Европа.